Amennyiben a minőségi szórakozásra szavazunk, nem hiányozhat az összejövetelekről a prémiumkategóriás rövidital sem. Ebből a csoportból talán a legnépszerűbbek az orosz vodkák. Önálló italként is fogyasztható egy kis citrommal, de mivel ízetlen és szagtalan égetett szesz, ezért koktélok készítéséhez tökéletes választás.
Az orosz vodkák egyébként nemzeti italként váltak ismerté, innen indultak a világot meghódító útjukra. Hagyományosan gabonából vagy burgonyából készülnek, de bármilyen cukortartalmú mezőgazdasági alapanyagból előállítható.
Az amerikai és az európai vodkák közös vonása, hogy lepárlás után szűrésen mennek keresztül. A tradicionális fajták nagyon precíz lepárláson és minimális szűrésen mennek keresztül, hogy a lehető legjobban megőrizzék az ital karakterét.
A többszörös lepárlás javítja a ízt és magasabb alkoholtartalmat eredményez. Az orosz vodkák jellegétől eltérőn, az Európai Unióban engedélyezett az ízesítésük, ilyenkor az ital általában valamilyen gyümölcsös aromát kap.