Warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/propisci/csapnivalo.hu/html/wp-content/plugins/newsmax-core/lib/redux-framework/inc/class.redux_filesystem.php on line 28
Északi népek itala a vodka - Csapnivaló
Egyéb

Északi népek itala a vodka

vodkavodka

Az alkohol fogyasztása minden országban népszerű. A kereskedelemnek köszönhetően, minden nemzet itala mindenkihez eljut, a határok már nem lényegesek ebben az esetben, így a vodka eredetileg az északi népeknél készült, mára már az egész világot meghódította.

Ismert az orosz és a lengyel változat is. A 16-17 század óta készítik, de a svédek, finnek, norvégok is kedvelik. Alkohol készülhet bármiből, aminek cukortartalma van.

Északon ez nem annyira a gyümölcs, mint inkább a kukorica, egyéb gabona vagy a burgonya. Konkrétan a vodka gabonából vagy burgonyából készül lepárlással, az alapanyag erjesztése után. Mivel az íze nem kifejezett, manapság elsősorban koktélok készítéséhez használják.

Neve vizecskét jelent, ami arra is utal, hogy színtelen és a zamata sem sok. Viszont alkoholtartalma annál inkább, 37 – 40%. Amennyiben a főzés során erősebb lesz, akkor desztillált vízzel szokták hígítani. A vodka gyakran kerül kereskedelmi forgalomba ízesített változatba, aminek oka éppen az, hogy maga az ital csekély aromával rendelkezik.