Warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/propisci/csapnivalo.hu/html/wp-content/plugins/newsmax-core/lib/redux-framework/inc/class.redux_filesystem.php on line 28
A gyerektartás: mit kell tudni róla? - Csapnivaló
Szolgáltatások

A gyerektartás: mit kell tudni róla?

GyerektartásGyerektartás

Amikor a házastársak kapcsolata végleg megromlik, és válóperre kerül sor, több lényeges részletet is tisztázni kell. Egy válóper során a gyerektartás megállapítása kulcsfontosságú kérdés. Ha szülők nem tudnak megegyezni róla, a bíróság teszi meg helyettük. Magyarországon is nagy számban folynak perek ez ügyben, amelyek a súlyos egyet nem értés okán, akár 2-3 évig is elhúzódhatnak.

Azok a perek, amelyekben a gyerektartás megállapítása a fő cél, nem csupán a szülő felügyeleti jogot, hanem az esetek többségében a gyermektartásdíj összegét is pontosan meghatározzák. Bizonyos esetekben a jogi útra terelés akár vitamentes is lehet.

A felek együttműködése rendkívüli módon meggyorsítja az eljárást. A szülőknek a per lefolytatása során meg kell állapodniuk a gyerektartás minden pontjában. Meg kell határozni a gyermek indokolt szükségleteit, a saját teherbíró képességeiket, illetve azt, hogy az egyik, illetve a másik fél hogyan és milyen módon tesz eleget a gyerektartás rá háruló kötelezettségeinek.

Ez lehet természetbeni gondozás és pénzbeli juttatás is. A természetbeni gondozás azt jelenti, hogy a szülők közös felügyelettel gondoskodnak a gyermekről. Tehát a gyermek egy hetet az egyik, a következő hetet pedig a másik szülőnél tölti. Ez esetben nincs szükség pénzbeli juttatásra, hiszen a szülők közösen viselik a felmerülő költségeket.