Szolgáltatások

Térdprotézis beültetés izomátvágás nélkül

térdprotézis beültetés izomátvágás nélkültérdprotézis beültetés izomátvágás nélkül

A térdprotézis beültetés egy viszonylag gyakori műtéti beavatkozás. Sok ortopéd sebész még ma is elülső feltárásból végzi, annak ellenére, hogy a térdprotézis beültetés izomátvágás nélkül könnyebb felépülést és teljesebb gyógyulást biztosít a pácienseknek.

Az elülső feltárásból végzett operáció során a bemetszés nagyjából 15-20 centiméteres, ami érinti az ízületi tokot, a térdkalács belső oldalát és a négyfejű combizmot is. Az utóbbi leválasztása megtörténik a térdkalácsról és a qadriceps ínról is. A műtétet végző orvos szemszögéből ez előnyös, mert rendkívül jó rálátást biztosít a műtéti területre, ugyanakkor a térdfeszítő ín, illetve izomzat sérül, tehát a páciensnek már nem annyira előnyös ez a technika.

A megoldás: az térdprotézis beültetés izomátvágás nélkül, amennyiben a páciens nem küzd túl nagy súlyfelesleggel, jelentős mozgásbeszűküléssel, merev X-térddel, nem túl magas és nem is túl izmos, illetve korábban még nem esett át térdműtéten. Az esetek többségében tehát alkalmazható ez a technika.

A lényege, hogy nem történik izomátvágás és a quadriceps ín sem sérül, tehát kifejezetten kíméletes a térdfeszítő izomzatot tekintve. Ez a páciens szempontjából azt jelenti, hogy a műtét kevesebb fájdalommal jár, gyorsabb lesz a rehabilitáció és az érintett térd a teljes ízületi mozgáspályán hajlítható lesz.