Egészség

Nem egyszerű, de engedd el a múltat!

engedd el a múltatEngedd el a múltat

A mai kor társadalma jól látható módon eléggé szét van hullva. Ennek nagyon sok tényezője lehet, de gyakran a problémát az okozza, hogy az emberek képtelenek elengedni a múltjukat. Ezt az érzést a magyarság kifejezetten jól ismeri, ugyanis bőven akad olyan sérelem, ami miatt szorongani tud. De nem kell belemenjünk a nemzeti öntudatunkban gyökerező fájdalmakba, mert bőven elég a sajátunk. Engedd el a múltat, hangzik sokszor a felszólítás. Erre pedig gyakran érkezik a válasz részünkről, nem olyan könnyű azt megtenni.

Tényleg nem egyszerű feladat letenni a terheket és új életet kezdve továbblépni. Nagyon sok olyan dolog van, ami miatt valaki képtelen megbirkózni a feladattal. Gyakran bár belülről jön a késztetés, hogy engedd el a múltat, de valami mégis mindig visszaránt. Sokan vannak, akik sajnos akarva, de gyakran akaratlanul élvezik a szenvedést. A megszokás hatalma ez. Egy olyan pszichológiai jelenség, amikor az adott személy annyira fél az újtól, ami bár sokkal előnyösebb lehet a jelenleginél, hogy inkább marad a megszokott rosszban.

Ilyenkor aztán hiába jön az intelem másoktól, hogy engedd el a múltat, mert az csak a legjobb esetben is komoly segítséggel volna lehetséges. Az sem ritka, amikor a megszokott minták miatt ragad vele valaki a problémába. Megállapítva, miszerint a nagyszülő, szülő is éppen abban a csapdában vergődött, hát biztos mi magunk is erre vagyunk kárhoztatva, miközben csak magunknak keressük a bajt. Az áldozat szerepe bármilyen meglepő lehet, kifejezetten vonzó egyeseknek. Engedd el a múltat!

De minek hangzik el ez a kérdés, amikor így a körülöttem élők sajnálnak és igyekeznek vigasztalni? Rendkívül komoly csapdákba ejthetjük magunkat, ha nem figyelünk oda és megalapozhatjuk ezzel a földi poklot az életünkben. De, ha valamiért sikerül rávennünk magunkat és az engedd el a múltat már egy valós perspektívaként jelenik meg előttünk, akkor a tettek mezejére léphetünk. Hogyan történjen a folyamat? Sok önismerettel és kendőzetlen őszinteséggel, legalább önmagunk felé. Beszéljük ki a problémát, keressünk szakembert és tegyünk meg mindent a célért! A teljes életmódváltás szintén sokat tud segítni. Vágjunk bele minél előbb!