Szolgáltatások

Nagy felelősséggel jár az építési műszaki ellenőr munkája

építési műszaki ellenőrÉpítési műszaki ellenőr

A különböző épületek megépítése során, számtalan tényezőre kell odafigyelni. Legyen szó családi házról, irodaházról vagy csarnokról, az építési műszaki ellenőr munkája kiemelkedően fontos. Egészen pontosan ő gondoskodik arról, hogy minden a terv szerint alakuljon és semmilyen fennakadás ne történjen a munkálatok során. Tapasztalattal kell rendelkezzen, hiszen a szabványokat, a biztonsági jogszabályokat és a hatósági előírásokat ismernie kell.

Az építési műszaki ellenőr a projekt elejétől egészen a végéig mindent szemmel kell kövessen. A kivitelezés során a munkavédelmi előírásokról is gondoskodnia kell. Minden biztonsági kihágás vagy baleset a beruházó felelőssége. Továbbá rendkívül jelentős szerepe van az adás és átvétel idején, de még a feladatok megkezdése előtt is. Az építési műszaki ellenőr ugyanis átveszi az alapanyagokat és ellenőrzi annak megfelelő minőségét és mennyiségét.

A már elkészült munkafázisokat átveszi és számon tartja az esetleges hibákat. Mivel állandóan jelen van az építkezésen, mindent átlát és észrevesz, így képes csökkenteni a plusz költségeket. Ezért anyagi megfontolásból is meg szokták bízni az említett szakembert. Persze előbb a terveket szükséges papírra vetni, hogy a megrendelő képes legyen átlátni azokat. A legelső lépés az építési tervezés, ami valójában tervrajzokból és látványtervekből tevődik össze. A tervező tisztában kell legyen azokkal a tulajdonságokkal, amelyek az Ön által megálmodott épületet jellemzi. Más szakember szükséges, amikor lakóépületekről van szó és más, amikor ipari létesítményekről.

Az építési tervezés következő fázisa a bővítési lehetőségek, ugyanis a körülmények mindig változhatnak. Csak arra kell figyelni, hogy ez ne kerüljön hatalmas összegekbe. Az anyaghasználat kiemelkedően fontos. A szakember tisztában kell legyen az elérhető lehetőségekkel. Az építési tervezés során fontos még az ellenőrzés és visszakövetés. Mindig bíznia kell a tervezőben, ezért ajánlott kifejezetten tapasztalt, referenciával rendelkező és megbízható szakembert felfogadni.