Warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/propisci/csapnivalo.hu/html/wp-content/plugins/newsmax-core/lib/redux-framework/inc/class.redux_filesystem.php on line 28
Miért elengedhetetlen a mosógép tisztítása? - Csapnivaló
Szolgáltatások

Miért elengedhetetlen a mosógép tisztítása?

mosógép tisztításamosógép tisztítása

Mint sok más háztartási berendezés, a mosógép is igényli a rendszeres tisztítást, karbantartást annak érdekében, hogy minél tovább problémamentesen használhassuk. Ugyanakkor a mosógép tisztítása azonban nemcsak a hosszabb élettartam megőrzése szempontjából fontos, hanem az egészségünk védelmében is. Az elhanyagolt mosógépben ugyanis nagy eséllyel szaporodnak el különféle gombák, baktériumok.

Annak érdekében, hogy ezt megakadályozzuk, és persze az elkerülhetetlen vízkő lerakódás ellen is tegyünk, a mosógép tisztítása rendszeres időközönként erősen ajánlott. Ha nem szeretnénk vegyszerekhez nyúlni, a háztartásban található szerek, az ecet és a szódabikarbóna tökéletesen megfelelnek a célra.  A mosógép tisztítása ezekkel az anyagokkal tökéletesen elvégezhető, a szűrő rendszeres kitakarításával pedig az esetleges dugulást tudjuk megelőzni.

Ahogy a mosógép, úgy a szárítógép rendszeres karbantartása is fontos a berendezés és az egészségünk védelmében. A rendszeres használat során felgyülemlett szöszök, textilmaradványok és por eltömítik a szárítógép szűrőit, ami korai meghibásodáshoz vezethet. A szárítógép tisztítása továbbá azért is ajánlott, mert a szűrő eltömődése hosszútávon nagyobb energiafelhasználást eredményez, ami a költségek növekedésével jár.

Ne feledjük, hogy a szárítógép tisztítása és rendszeres karbantartása a garancia érvényesítésének is a feltétele. Továbbá nem megfelelően karbantartott szárítógépben a nedvesen maradt ruhákban elszaporodó baktériumok betegségeket és kellemetlen szagot okozhatnak. Ezért is fontos a szárítógép tisztítása.

Ahogy a mosógép belseje, a vízforraló is ki van téve a vízkövesedésnek a rendszeres a használat által. Még egy újonnan vásárolt eszköz is képes néhány hónap alatt teljesen elvízkövesedni, ami nemcsak kellemetlen az apró lerakódások vízbe kerülése miatt, de a vízforraló élettartamát is jelentősen csökkenti.

A vízforraló tisztítása tehát rendszeresen ajánlott, főleg, ha a forralt vizet nem öntjük ki a forraló edényből, hanem benne tároljuk azt a következő forralásig. A vízforraló tisztítása külsőleg csak enyhén nedves ronggyal, az elektronika tisztítása pedig kizárólag száraz törlőruhával történhet. A vízforraló tisztítása mindenképp természetes szerekkel ajánlott, tökéletes lehet erre az univerzális ecet, de a citromlé és a szódabikarbóna is.

A többi háztartási berendezés mellett, még a vasaló tisztítása is elengedhetetlen bizonyos időközönként annak érdekében, hogy használatával ne okozzunk több kárt, mint hasznot. Az elpiszkolódott vasalótalp ugyanis nemcsak foltokat okozhat a ruhán, hanem ki is szakíthatja azokat. A vasaló belső tisztítása, vízkőtelenítése tehát a foltok elkerülése végett fontos, 1-4 havonta érdemes elvégezni.

A vasalótalp tisztítása szükséges, mivel a különböző szennyeződések a talpra égve megakadályozzák a vasaló könnyű siklását az anyagon, ami szakadást is okozhat és lehetetlenné teszi a használatát. A vasalótalp tisztítása ecet és szódabikarbóna keverékével könnyen elvégezhető. Abban az esteben, ha valami ráégett, a vasalótalp tisztítása azonnal meg kell történjen, miután kellően lehűlt a vasaló.