Egészség

Gyakran hasznát fűszernövény a kapor

kaporKapor

Ahhoz, hogy valóban ízletes ételek készüljenek, elengedhetetlen az olyan összetevők alkalmazása, ami már teljesen a hazai konyha részévé váltak. Ha fűszernövényekről beszélünk, akkor a kapor egyértelműen beletartozik a sorba. Bár eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származó növény, de már valamikor a római időkben idekerült és azóta folyamatosan termesztik, nemcsak kereskedelmi célokra, hanem saját fogyasztásra, kiskertekben szintén.

Nagyon jellegzetes illata van és a nevelése semmilyen különleges feltételt nem igényel. Jóformán teljesen magától nő, amennyiben elhullajtja a magját, így minden évben megújul. Az kapor az összes formájában fogyasztható. Zöldön, szárítva, főzve, levele, szára és a magja egyaránt hasznos összetevőkben gazdag. Savanyúságok és káposztás ételek elengedhetetlen része.

Teaként is sokan használják napi rendszerességgel. A hasznos anyagokon túl, a szervezetre méregtelenítő hatással bír. A népi gyógyászat mellett, az orvoslás és a gyógyszeripar ugyanúgy kiaknázza a kapor bizonyos előnyös képességeit. Tegyük ezt meg mi is bátran!