Szolgáltatások

Figyelni kell a biztonsági szelep pakolására

A hőfokszabályzó fontos kellék
A hőfokszabályzó fontos kellék
A hőfokszabályzó fontos kellék

A megfelelő hőmérsékletű víz mindig jól jön a háznál. Nemcsak fürdésre vagy éppen tusolásra gondolhatunk, hanem akár főzésre vagy éppen mosogatásra. Ahhoz, hogy mindig megfelelő fokú meleg víz legyen a csapban, nem árt, ha beszereltetünk egy jó villanybojlert. Előfordulhat azonban az idő múlásával, hogy éppen a biztonsági szelep elkezd engedni. Tudható, hogy ez egy nagyon fontos része az egész berendezésnek és ezért kiemelt figyelmet érdemes fordítani rá.

Sajnos azonban ez az egyik legsarkalatosabb pontja az egész berendezésnek, ezért nagyon kell figyelni, mert gyakran meghibásodik. Amikor felmerül már csak a gyanú arra, hogy esetleg bármi probléma van, érdemes szakemberhez fordulni. Az első jelek az apró vízcseppek lehetnek, amelyek idővel egyre gyakoribb csepegésbe, majd végül folyásba mehetnek át, ha nem ügyelünk. A biztonsági szelep egyik sarkalatos pontja a benne lévő pakolás lehet, ami az idő múlásával cserére szorul.

Amikor felmerül a probléma, nem érdemes várni vele, hanem minél hamarabb szakembert kell hívni hozzá, hogy megoldja a gondot, mielőtt kezelhetetlenné válik. Amíg a biztonsági szelep gyakran elromlik, addig pont vele ellentétes a hőfokszabályzó, ami nagyon ritkán szorul cserére. Ennek az eszköznek a hőfok érzékelője a kapilláris vezetéknek a végén található, amit a tartály alaplapján kialakított, úgynevezett merülő hüvelyébe kell elhelyezni, a vele járó hőmérsékletet korlátozó érzékelővel együtt. Ennek az a szerepe, hogy amikor a bojlerben lévő víz eléri a megfelelő hőfokot, akkor a szabályozónak ki kell kapcsolnia, hogy ezzel leállítsa a fűtést.

A hőfokszabályzó igen fontos eleme a bojler működésének, ezért vigyázni kell rá, hogy a benne lévő kapilláris cső ne törjön meg, mert az zavart okozhat a működésben. A villanybojlerek elektromos alkatrészei úgy vannak kialakítva, hogy lehetőleg hosszú ideig ne igényeljenek semmilyen karbantartást. Ennek ellenére azonban, minden olyan eszköznek, ami elektromos árammal működik, idővel eljön az a pontja, amikor javítani kell.