Warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/propisci/csapnivalo.hu/html/wp-content/plugins/newsmax-core/lib/redux-framework/inc/class.redux_filesystem.php on line 28
Előnyökhöz juttatnak a bonus malus fokozatok - Csapnivaló
Szolgáltatások

Előnyökhöz juttatnak a bonus malus fokozatok

bonus malus fokozatokBonus malus fokozatok

Tudja, hogy milyen bonus malus fokozatok vannak a kötelező biztosításban és miként befolyásolják a biztosítási díjat? Ha nem, most világosan és részletesen elmagyarázzuk, hogyan működnek ezek és miként takaríthat meg pénzt általuk. A kötelező biztosítást kínáló társaságoknál bonus malus fokozatok néven ismert kategóriák vannak.

Ez közvetlenül a jármű biztosítottjára vonatkozik és a biztosítási menetétől függően, a díjból kedvezményt vagy felárat határoz meg. Általánosságban elmondható, hogyha a biztosítottnak makulátlan a biztosítási előélete, nem okozott kárt vagy balesetet, a biztosító a következő biztosítási időszakra bónuszt vagy díjkedvezményt ad. Viszont, ha bekövetkezik egy biztosítási esemény, pótdíjat vagy malust számít fel a biztosítottnak.

Miért olyan fontosak a bonus malus fokozatok?

A bonus malus fokozatok fontos tényezők, mert befolyásolják a kötelező biztosítás árát. A bónuszok nagy száma 50 vagy 60%-kal is olcsóbbá teheti a biztosítást, míg a malusok nagy száma többszörösére drágíthatja azt.

Általánosságban elmondható, hogy a bónusz rendszer előnyöket és kedvezményeket biztosít a biztosítási díjakból azon járművezetőknek, akik balesetmentesen vezetnek. A bónusz összegét százalékban határozzák meg, a balesetmentes időszak hosszától függően. Minden 12 balesetmentes hónap után, a gépjárművezető körülbelül 5-10%-os kedvezményt kap a kötelező biztosításra a biztosítótól.

Ha valaki körültekintően vezet, akár 60%-os, sőt, egyes esetekben 65%-os bónuszt is kaphat. A bónuszt át is lehet vinni egyik autóról a másikra. Ha az egyik autón összegyűlt a bónusz és a tulajdonos vesz egy másikat, a biztosító mindkét autó biztosításából kedvezményt ad.

A bonus malus fokozatok kiszámítására minden biztosítónak saját táblázata van. Ez azt jelenti, hogy saját százalékos kedvezményt állapítanak meg az ügyfél által fizetett díjból. Általában a bónusz 12 hónapos kötelező biztosítási időszak után érhető el. A száma ezután tükrözi azokat a kárigényeket, amelyeknél a veszteséges hónapokat levonják és egy kicsit csökkenti a kedvezményt.

Hogyan működik a bonus malus fokozatok átvitele biztosítóváltáskor?

Ha Ön már hosszabb ideje biztosított, nem veszíti el a felhalmozott bónuszokat, ha biztosítótársaságot vált. A gyakorlatban elég gyakori, hogy a már összegyűjtött pontokat átutalják, amikor biztosító váltás történik. A bónuszok számát a jelenlegi biztosító adja ki az ügyfélnek.

Szeretne pénzt megtakarítani a kötelező biztosításon? Akkor érdemes időről időre összehasonlítani más biztosítók ajánlatait. Ha úgy találja, hogy túl sokat fizet a jelenlegi biztosításáért, ne várjon, hanem szerezzen kedvezőbb ajánlatot!

A bonus malus fokozatok befolyásolják a biztosítás árát

A biztosítási ágazatban a fogalmak eléggé színesek lehetnek, mint azt a bonus malus fokozatok kifejezés is jól szemlélteti. A legtöbb ember egyszeri alkalommal köt lakás-, ház- vagy életbiztosítást és nem gondolkodik ezekről az évek során. Kivételt képez a kötelező biztosítás, amivel az autósok gyakrabban foglalkoznak. A bonus malus fokozatok pedig a leggyakrabban a biztosításokra vonatkoznak. Mik ezek és miként befolyásolják a KGFB árát?

A biztosítási bónusz mindig előnyös

A biztosítással kapcsolatban a bónusz a díjból való kedvezmény formájában jelent előnyt. A bónusz teljes összege attól függ, hogy a biztosított mennyi ideig rendelkezett biztosítással a múltban. Minél hosszabb ez az idő, annál magasabb bónuszt kaphat.

Mi történik a bónusszal, ha a múltban biztosítási káresemény történt? Ilyen esetben a pontokat levonják, ami káreseményenként átlagosan 10-15%-kal csökkenti a biztosítási kedvezményt. Ha több káresemény is volt és a bónuszokat már levonták, akkor a biztosítási díjat bónusz helyett malusszal számolják ki.

Ez azért van, mert minden alkalommal, amikor valaki vétkes egy balesetben, a bónusz egy kicsit csökken. A biztosítótársaságok általában nagyon szigorúak például az olyan balesetekkel szemben, amiket ittas vagy kábítószer hatása alatt álló sofőrök okoznak. Ebben az esetben a bónuszuk nagyon jelentősen csökken.

A malus a bónusz pontos ellentéte. Kedvezmény helyett, a malus esetében a biztosítási díjra vonatkozó pótösszeggel kell számolni. Ez akkor fordulhat elő, ha a biztosítási időszak alatt nagyobb mennyiségű malus keletkezik.

A bonus malus fokozatokat a balesetek száma és a biztosítási időszak is befolyásolja

A bonus malus fokozatok számos tényező függvénye és minden biztosítótársaság másképp számítja ki. Például az, hogy mióta van biztosítva az autó vagy a motorkerékpár, nem olyan fontos, mint az, hogy mióta van jogosítványa valakinek. Ezen kívül, a balesetek száma, amelyekben a biztosított az utóbbi időben érintett volt, szintén kihat erre az értékre.

Tehát, ha valaki az első autóját vásárolta, amit be akar biztosítani, a bónusz 0% lesz. Ha összehasonlítja az általa fizetett biztosítás árát a szülei által fizetett összeggel, akiknek már sok éve van autójuk, a különbség igazán nagy lehet. A biztosítótársaságok ugyanis több bónuszt adnak bizonyos számú év után, ha valaki nem volt balesete.

A biztosítók általában a központi nyilvántartásból ellenőrzik az ügyfeleik előéletét. Innen bárki könnyedén megtudhatja az esetében éppen aktuális bonus malus fokozatokat.