Warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/propisci/csapnivalo.hu/html/wp-content/plugins/newsmax-core/lib/redux-framework/inc/class.redux_filesystem.php on line 28
Az angóra fonal kinyerésének módszerei - Csapnivaló
Szolgáltatások

Az angóra fonal kinyerésének módszerei

angóraAngóra

Az anyag neve egy bizonyos nyúlfajta által termelt pelyhes szőrzetre utal. Az angóra gyapjú előállítása teljesen humánus is lehet, amennyiben az állatok semmilyen módon nem szenvednek. Minden ilyen nyúl jelentős mérettel rendelkezik. Körülbelül 7,5 cm hosszúra nő, bár akad olyan is, hogy 12,5 cm hosszúra megnőhet. Ez 90 naponként kihullik, bár egyes tulajdonosok rendszeresen nyírják a nyuszikat.

Ezzel szemben, a fésülést tartják a szőrme nyerés leghumánusabb módjának, de ez egy hosszú folyamat, amit lehetetlen nagymennyiségben alkalmazni. Másrészt viszont ez az a módszer, ami a legjobb minőségű angóra szálat eredményezi. A nyírás is termelékeny, de az így megtermelt szál minősége valamivel rosszabb lesz. Természetesen ezt speciális szerszámokkal végzik, amelyeket úgy terveztek, hogy az állat ne sérüljön.

A bio pamut előállításának háttere

A természetes szövetek ellentétben állnak az olyan szintetikus anyagokkal, mint a poliamid vagy poliakril, amelyeket szénből, földgázból vagy nyersolajból állítanak elő. Ezzel szemben, a bio pamut teljesen GMO-mentes. A mai napra a genetikailag módosított növények uralják a globális gyapottermelést. A hagyományos gyapot mintegy 65%-a genetikailag módosított.

A génmanipuláció célja, fajtától függően, a kártevők elleni védelem, aminek a negatív következményei messzemenőek. A géntechnológia a bio pamut alapanyagának termesztésében tilos. Itt csak GMO-mentes vetőmagok kerülhetnek felhasználásra. A genetikailag módosított gyapottal ellentétben, az organikus változat olyan magokat termel, amelyekből új növények nőhetnek.

Melegséget kölcsönöz a termékeknek a vatelin

A flíz néven is ismert anyagtípust szigetelő vagy párnázó rétegként használják a különböző textilekkel való munkákban, beleértve a paplanokat, ágyterítőket és ruhadarabokat. Általában pamutból, gyapjúból vagy ezen anyagok keverékéből készül. A vatelin különböző súlyú és vastagságú, a vékony és könnyűtől kezdve, a vastag és bolyhosig terjedő változatban kapható.

A választott termék súlya és vastagsága a tervezett felhasználásától függ. Például egy vékony és könnyű vatelin alkalmas lehet nyári paplanhoz, míg a vastagabb és tömörebb változat jobb lehet a meleg téli paplanhoz. A bélésanyag egyik előnye, hogy melegséget és kényelmet kölcsönöz a termékeknek, valamint puha érzetet ad nekik, így dekorációs tárgyak készítéséhez is használják.

Milyen mértékben jelent veszélyt a környezetre a poliészter?

A laboratóriumból származó szintetikus textilszál az 1940-es évek elején történt feltalálása óta a textilvilág nélkülözhetetlen része. Szuper könnyű és selymesen puha, légáteresztő, hőálló és gyorsan száradó, sportolásra és kültéri használatra készült. Amióta az iparágban környezettudatos újragondolás folyik, a poliészter is egyre inkább kegyvesztetté válik.

A textilszál különböző műanyagokon alapul, így rengeteg problémát rejt magában a környezetre nézve. A poliészterből természetes védőréteg is hiányzik, ami a nedvszívó szövetek, például a gyapjú vagy a pamut esetében biztosítja, hogy nagyon hosszú ideig nem terjed kellemetlen izzadságszag. Ennek köszönhetően, a természetes szálak képesek gyakorlatilag maguktól megtisztulni.