A kálium hatása az anyagcserén kívül, a szervezet sav-bázis és víz-só egyensúlyát is érinti. Az emberi szervezetben megtalálható ásványi anyagnak mintegy 98%-a a szövetek sejtjein belül található. A nátriummal párosítva a kálium hatása az idegrendszerre is pozitív, szabályozza a szívritmust és a szívműködést, az izomtónust, és általában felelős a magas teljesítményért és a jó közérzetért.
Ez az egyik legfontosabb nyomelem, ami jelentősen csökkenti a daganatok kockázatát és serkenti az enzimek termelését. De az élelmiszerekben megtalálható kálium mennyisége nem fedezi az ember napi szükségletét, ami különféle problémákhoz vezethet.
A kálium hiányból eredő problémák
Az emberi test összes sejtjében, folyadékában és szövetében található kálium teljes mennyisége körülbelül 250 g. E nyomelem hiánya állandó álmosságot és apátiát, emésztési zavarokat, vérnyomás-ugrásokat, szívritmuszavarok kialakulását és a gondolkodás tisztaságának elvesztését okozhatja.
A kálium hiány terhes nőknél súlyos kórképeket idézhet elő a magzatnál. A hosszú ideig tartó hiánya az emberi szervezetben súlyos problémákat okozhat, mint például vesebetegség vagy ödéma, illetve idegkimerültség.
Napi bevitel
Ahhoz, hogy a kálium hatása pozitív legyen a szervezetre, a napi szükséglet fedezése elengedhetetlen. A WHO legalább napi 3,5 g fogyasztását ajánlja. A sportolók és a nagy fizikai aktivitású emberek esetében ez a szám azonban sokkal magasabb, és meghaladhatja az 5 g-t.
Miben mutatkozik meg a kálium hatása?
A kálium véd a stroke-tól, hiszen azoknál az embereknél, akiknek a vérében magas a káliumszint, jelentősen csökken a stroke kockázata. A magas vérnyomás kockázatát is csökkenti, mivel a magas kálium tartalmú étrend normalizálja a vérnyomást. Tanulmányok azt is bebizonyították, hogy az egészséges csontsűrűség és a megfelelő káliumbevitel között szoros kapcsolat van.
De mi tartalmaz káliumot? Alapvetően a növényi élelmiszerek, vagyis a gyümölcsök, a zöldségek, a gyógynövények, a gabonafélék és a hüvelyesek. Különösen gazdag káliumban még az avokádó, a mandarin, a banán, a kivi, a szőlő, az aszalt szilva és a diófélék.
Ahhoz, hogy elegendő adagot kapjunk ebből az ásványi anyagból, és a kálium hatása a szervezetünkben érvényesülni tudjon, érdemes további források vagy kiegészítők után néznünk. Az egyik olcsó és finom módja annak, hogy minden nap extra káliumhoz jussunk, ha a közönséges konyhasót egy csipetnyi nátrium- és káliumsóból álló egészséges sókeverékre cseréljük.
Csendes veszélyjelzések a magnézium hiány tünetei
Ha az utóbbi időben görcsökkel küzd, és az állandó fáradtság megakadályozza, hogy fizikailag és szellemileg aktív legyen, akkor könnyen lehet, hogy a magnézium hiány tünetei kezdenek mutatkozni. A szakértők ennek az ásványi anyagnak a deficitjét láthatatlan veszélynek nevezik, mivel nehéz kimutatni és diagnosztizálni. Eközben a Mg több mint 300 biokémiai reakcióban vesz részt a szervezetben, amik különböző folyamatokat szabályoznak, a szívműködéstől az izomműködésig. Melyek a magnézium hiány tünetei és hogyan szüntethetjük meg biztonságosan? Nézzük meg közelebbről!
Amit a magnézium hiány tüneteiről tudni kell!
A magnézium hiány tüneteit nehéz észrevenni, mert sok más betegséghez hasonlóak. Étvágytalanság, hányinger, krónikus fáradtság – ezek a kezdeti megnyilvánulások hasonlítanak egy vírusfertőzéshez, gyomorpanaszokhoz, hormonális rendellenességekhez és tucatnyi más betegséghez. És mindez nagyon megnehezíti a diagnózist. A szakértők szerint attól függően, hogy mennyi Mg hiányzik, a magnéziumhiány három szakaszban jelentkezhet. A középső stádiumot a végtagok zsibbadása, bizsergése és görcsök, szemrángás stb. jellemzi. A legrosszabb megnyilvánulások szív- és légzési problémákhoz vezethetnek. És még ezekkel a tünetekkel együtt is az orvosok néha haboznak a diagnózis felállításában, mert a vérünk csak 1%-ban tartalmaz magnéziumot, a többi a csontjainkban és a szerveinkben van. A vérvizsgálat tehát nem mutatja meg közvetlenül a szervezet magnézium szintjét.
Mi a teendő?
Ha bizonyos tünetei vannak, és a vér magnézium szintje a normál tartomány alsó határán van, az esetleges hiányra utalhat. Egyes ételek és italok bizonyítottan magnéziumhiányt okoznak. De valószínűleg inkább az teszi ki Önt a deficit kockázatának, hogy mit eszik, és nem az, hogy mit nem. A fő bűnösök az üdítő, a kávé, az alkohol és a cukor. Tanulmányok kimutatták, hogy a szénsavas italok megakadályozzák a magnézium felszívódását. Az alkoholnak szintén ugyanez a hatása.
Hogyan egészíthetjük ki a szervezet magnézium készletét?
Ha megelőző intézkedéseket teszünk, és pótoljuk az étrendünket ebben az ásványi anyagban gazdag élelmiszerekkel, megelezőhetjük a magnézium hiány tüneteit. Ne igyunk szénsavas italokat, korlátozzuk a kávé és az alkohol fogyasztását és szedjünk magnéziumtartalmú étrend-kiegészítőket! Az élelmiszerek közül jó magnéziumforrások a leveles zöldségek, a hüvelyesek, a tökmag, a mandula és a kesudió. Az Ősi Magnézium koncentrátum nem csupán egy Mg forrás, ami megakadályozza a magnézium hiány tüneteit, hanem valódi befektetés az egészségbe és az aktív életmódba is.