A két legnépszerűbb whisky fajta már évek óta versenyez egymással, azonban a végeredmény teljes mértékben az ízlés kérdésén múlik.
A bourbon whisky és nagy riválisa a scotch között, főként származás és ízbeli különbségeket sorolhatunk fel. Ugyanis a scotch eredendően skót ital, a markáns ízű bourbon pedig az amerikai területekről származik, ami nevét a Kentucky államban található Bourbon megyéről kapta.
Az ital különleges ismertetőjegye, hogy minimum 51% kukoricatartalommal kell rendelkeznie. 1964 májusában az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa a bourbon whiskyt az USA egyedi termékévé nyilvánította. Ahogy minden magasabb nívót képviselő italt, a bourbon whisky gyártását is szigorú jogi szabályokhoz kötötték.
Ehhez közé sorolható a legfeljebb 80%-os alkoholtartalom, valamint a csakis új, kiégetett tölgyfahordókban történő érlelés, minimum 2 évig. Továbbá roppant fontos, hogy a különféle párlatok keveréke csak akkor kaphatja meg a bourbon whisky nevet, ha minden összetevője azonos államban készült.