Szolgáltatások

Ellenállhatatlan az egyedi mézes pálinka

Mézes pálinka
Mézes pálinka

Legyen szó akármilyen ünnepségről, az a bizonyos, világszinten is ismert és kedvelt alkoholos ital nem hiányozhat a vendégek kezéből és az asztalról. Bizony mindenki tudja, hogy a pálinkáról van szó, amelynek azonban elképesztően sok változata van. Napjainkban fénykorát éli a mézes pálinka, amelyik az erősebb nedűk kedvelőinek megadja kívánt markáns ízt, míg azoknak, akik a lágyságot kedvelik az alkoholban, szintén jut valami ínyencség.

A mézes pálinka sikerét az is bizonyítja, hogy ezt sokan, főleg faluhelyen, torok-, gyomor- vagy fogfájás elmulasztása érdekében is előszeretettel fogyasztják. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy egyeseknél ez csak egy jó ürügy, hogy gond nélkül, a feleség aggodalmas jóváhagyásával felhörpintsenek még egy felest. Természetesen ezen alkoholos italokat nem csupán a gyümölcstartalmuk alapján lehet megkülönböztetni.

A csoportosítás történhet az előállítási eljárás alapján is. Épp ezért beszélni lehet a tradicionális, kisüsti, érlelt, ó és ágyas pálinkákról egyaránt. Rengeteg lepárló készít pálinka alapú mézes párlatot, amely a köznyelvben mézes pálinka néven ismert. Magyarországon számos földrajzi terület teljes mértékben alkalmasak tekinthető bizonyos gyümölcsfajták termelésére.

A kiváló adottságok és a több száz éves tradicionális hozzáállás mindig elősegíti, hogy a kész mézes pálinka íze valóban egyedülálló és ellenállhatatlan legyen. Akik otthonosan mozognak ebben a témában, tisztában vannak vele, hogy megannyi eredet védett terület létezik Magyarországon is. Itt ki kell emelni a sajátos Szatmári szilvapálinkát, a Gönczi barackpálinkát, a Szabolcsi almapálinkát, a Békési szilvapálinkát és persze az Újfehértói meggypálinkát.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?